Hiperbaric tehnologija budućnosti

U ova današnja vremena zdravlje nam je na prvome mjestu. Dovoljno je otvoriti radio ili televiziju, otvoriti neki portal ili samo sjesti na kavu s prijateljima, svaki nam je dan u znaku toga kako ostati zdrav. Jedna od glavnih briga i preokupacija zasigurno je kako da se čim zdravije prehranjujemo. Zdrava hrana danas je važnija nego ikada. Ako što možemo reći, onda je to da nam je nadohvat ruke zdrava prehrana. A nikada nismo bili bliže tome da ono što jedemo, da je to zaista zdrava hrana.

Nutricionizam je postao sastavni dio našega života, prehrambena industrija jedna je od perjanica naše zemlje i našega gospodarstva. Hrvatska se ponosi svojim poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi svjetski su i regionalni poznati. Kako bi plodovi naših polja, naših staja i naše industrije bili još kvalitetniji, na raspolaganju nam stoji Hiperbaric tehnologija, koja koristi visokotlačnu obradu (engleski high pressure processing–HPP) kako bi osigurala proizvođačima siguran i još povoljniji način obrade svojih proizvoda, tako da zdrava hrana bude pristupačnija i još povoljnija, jednako tako za proizvođača, kao i za kupca.

Ova tehnika hladne pasterizacije relativno je nova, ali vrlo uigrana tehnologija koja je izrasla na europskom tlu, europski je proizvod koji dolazi iz mediteranske Španjolske. Iza nastanke tehnologije je stajala Nicolas Correa Group, sa svojim pogonima u Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiperbaric tehnologija krenula je u španjolskoj industriji, ali vrlo brzo se proširila na Italiju i Veliku Britaniju u Europi, dok je u dalekoj Aziji zainteresirala uvijek tehnološki napredne Japance, a onda su slijedile Kina i Južna Koreja. Sjeverna Amerika, jednako tako SAD i Kanada također koriste ovu tehnologiju, a ni daleka Australija i Novi Zeland nisu propustili tehnološki napredak i uskočili su u vlak razvoja HPP-a. U Južnoj Americi, Peru je imao tu čast da prvi koristi ovu tehniku tehniku hladne pasterizacije. Od naših susjeda, Mađari su ponosni korisnici Hiperbaric tehnologije.

No dobro, pitate se sigurno gdje se ova tehnologija može koristiti? Vidimo da se Hiperbaric koristiti širom svijeta i to u najnaprednijim gospodarstvima svijeta. Gdje se ona može koristi kod nas u Hrvatskoj? Odgovor je jednostavan, u proizvodnji sokova, kao i prilikom prerade mesa i mesnih proizvoda. Sigurno da Hrvatska, kao proizvođač mesa, kao netko tko proizvodi odlične sokove, uz  Hiperbaric može to još puno bolje. Hiperbaric daje mikrobiološki sigurnu hranu, koja zadržava nutritivne i organoleptičke sastojaka proizvoda, odnosno kako bi to krajnji kupac doživio, hranu koja se ne kvari i koja ima svoj okus. A kako to Hiperbaric djeluje i koje strojeve nude, čitajte u našim sljedećim upisima na ovome blogu.